středa 22. ledna 2014

Delirium (Lauren Oliver)

Představte si, že žijete ve světě, kde láska je nemoc a všichni v období osmnáctého roku života musí podstoupit léčbu. A všichni tuto léčbu podstoupit chtějí, vždyť kdo by chtěl trpět něčím, jako je láska? To láska lidstvo zničila, ve jménu lásky se vraždilo. Od doby, 
kdy v Americe kdosi vynalezl lék se snížila kriminalita na jedno procento. Nemůžu se zbavit pocitu, že svět v knize se tak trochu podobá komunistickému systému. Tedy že v osmnácti musíte bezpodmínečně podstoupit léčbu, poté vám určí vhodného partnera, posléze vám vyberou vysokou školu a zaměstnání které budete do konce života vykonávat. Jedinci, kteří se tomuto systému vzepřeli, zamilovali se a léčbu podstoupit odmítli, byli donuceni násilím, uvězněni, nebo popraveni, protože byli nebezpeční pro společnost. V tomto světě také existuje "svět za zdí" systém tvrdí že lidé tam žijí jako zvířata, pokud vůbec žijí. Amerika je Rusko a Rusko je Amerika. Je to tak trochu matoucí.
Tato část může obsahovat spoilery. Naše hlavní hrdinka Lena se na léčbu nevýslovně těší. Nesnáší svou matku která ji kvůli lásce opustila, milovala jejího otce a léčba na ni nefungovala ani napotřetí, proto jednoho dne, když měla léčbu podstoupit počtvrté, utekla z domu a spáchala sebevraždu, skočila ze skály. Všechno se nám začíná komplikovat samozřejmě ve chvíli kde Lena potká kluka. Byl svědkem její konzultace ohledně partnera a později, když se Lena vloupala se svou kamarádkou na soukromý pozemek nemocnice. Tento hoch je naštěstí vyléčen, má na krku trojúhelníkovou jizvu. Nemůže Lenu nakazit. Naše hrdinka od té doby začne dělat věci které nikdy nedělala, jako jsou tajné schůzky při zákazu vycházení, navštěvování koncertů, kde hrají zakázanou hudbu. A kdo by to čekal, naše Lena se do tohoto mladíka zamiluje, on se zamiluje do Leny, což není moc překvapující pro čtenáře, ale naše hrdinka je z toho překvapena víc než je zdravé. Vždyť taková jizva se dá snadno napodobit. Dostáváme se ke konci a to už je Lena rozhodnuta, že léčbu podstoupit nechce. Alex pochází z divočiny (světa za stěnou) proto spolu utečou a chtějí zdolat elektrický plot, který je elektrický jen na některých místech a mimo to už se jednou do divočiny dostali, to byl ale výlet. Tentokrát by tam museli zůstat navždy. Při útěku se kupodivu plán zhroutí, když jim je v patách policie. Už jsou skoro u cíle. Alex donutí Lenu přelézt plot a neotáčet se, nechce ale poslechne ho. Je zraněný. Když je Lena za plotem, otočí se. Alex je stále za plotem v sevření mužů zákona. Chce aby běžela dál, tak Lena běží.
Asi v polovině knihy jsem si uvědomila, že má více dílů. Což mě trošku naštvalo, protože jsem byla naivní a doufala, že konečně někdo napsal knihu, která prostě skončí a žádné další díly nebudou. Kdybych Delirium měla ohodnotit známkou, dám mu trojku, nebylo to nic životního, kde bych objevila smysl života ale mělo to pěkný příběh. Skončilo to jak to, skončilo a mě se tento konec zamlouvá daleko víc, než kdybych po dalších dvou knihách zjistila, že se Lena pro Alexe vrátila, riskovala život, ale vrátila se, někdo by umřel a v konečné fázi by systém přemohli a zbavili lidstvo léku proti lásce. 
Konec přece nemusí být šťastný, aby čtenáře nadchl. Krásný konec je otevřený konec! (:

Žádné komentáře:

Okomentovat